Egészségük védelmében

Kölyökkutyák esetén többféle vakcinázási program létezik. Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig a kutyus immunállapotának figyelembe vételével a kezelő állatorvos dönti el.

A kölyökkutyák fejletlen immunrendszerrel jönnek a világra. A környezeti ártalmak, a korai fertőzések akár az életüket is veszélyeztethetik. A kölyökkutyák passzív immunitása 5-10%-ban az anyaméhen belül alakul ki, az ellenanyagok 90-95%-a pedig az anyatejjel jut az állatok szervezetébe. Az anyai ellenanyag hatékony felszívódására csak nagyon rövid időszak áll rendelkezésre.

Védőoltással az immunrendszer megerősítéséért

Az anyai ellenanyagok kb. 12 hetes korra bomlanak le a kölyök szervezetében, ezért fontos, hogy az immunvédekezést mesterségesen is megerősítsük. Az aktív immunitást védőoltásokkal tudjuk kialakítani. A megfelelő időben történő vakcinázás, valamint a rendszeresen ismétlődő, emlékeztető oltások teszik lehetővé, hogy az immunrendszer időben felismerje az egyes kórokozókat és ellenük válaszreakciót kezdeményezzen. Bár hazánkban csak a veszettség elleni védőoltás kötelező, ez egyáltalán nem nyújt védettséget egyéb fertőző betegségek ellen, amelyek a kölyök- és felnőtt kutyák egészségét veszélyeztetik, sőt egyes esetekben akár az életüket is kiolthatják.

Vakcinázási programok

Ajánlás:

  • 6-7 hetesen: Parvo vírus elleni monovalens (egy betegség legyengített kórokozóját tartalmazó) vakcina
  • 8-9 hetesen: Parvo vírus elleni monovalens vakcina ismétlése
  • 10-11 hetesen: Kombinált vakcina (Parvo, Szopornyica, Kennel-köhögés, Leptospirózis, Rubarth-kór vagy Fertőző májgyulladás)
  • 12-13 hetesen: Kombinált vakcina ismétlése
  • 3 hónaposan: Veszettség elleni vakcina(kötelező)
  • 9-10 hónaposan: Veszettség elleni vakcina(kötelező)

A jogszabály értelmében minden három hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd az oltást hat hónap elteltével (azaz 9-10 hónapos korig) meg kell ismételni!

Egyéb oltási lehetőségek

Az alap immunizálást követően lehetőség van egyéb oltások beadására is. Gyakori kutyás kirándulások esetén, vagy kullancsokkal erősen fertőzött területen való tartózkodáskor javasolt a kutyusok Lyme-kór elleni oltása, valamint nagy létszámú kutyatársaságban a kennel-köhögés elleni vakcina alkalmazása. Az egyes oltások között eltelt idő minimum két hét. Kölyökkorban, azaz kb. egy éves korig minden oltást legalább egy alkalommal meg kell ismételni!

Oltások felnőtt korban

Az alap immunizálást követően már bátran vihetjük kedvencünket kutyatársaságba, ennek hiányában viszont kerülendő az utcai sétáltatás, illetve más kutyákkal történő kapcsolat. Kölyökkutyák esetén az oltásokkal egyidejűleg javasolt legalább háromszor féreghajtást is végezni akár tabletta, akár féreghajtó paszta felhasználásával. A védettség fenntartása érdekében az oltásokat felnőtt korban is szükséges megismételni. Rendszeresen oltott, felnőtt ebek esetén az emlékeztető oltásokat már csak évente egyszer kell beadatni.