Az ivartalanítás fontossága

Nem győzzük hangsúlyozni az ivartalanítás fontosságát!

A menhelyek, ideiglenes befogadók tele vannak. Kétségbeesetten próbálunk mindenkin segíteni, de nem tudunk! Emberek, kérjük, értsétek meg ezt és lépjetek Ti is!

Sokan keresnek meg bennünket mindenféle indokkal, kifogással, hogy fogadjuk be, vagy csak hirdessük a felelőtlensége miatt megszületett cicákat/kutyákat. Természetesnek veszik, hogy segítünk, ez a dolgunk. Valóban, meg is tesszük. Mások kéréseit is hirdetjük, miközben ezzel talán a gondozásunkba került állatok gazdisodási esélyeit rontjuk. Megtesszük, mert minden megszületett lélek számít.

Ahogy már szinte gépiesen írom a cicák hirdetését, elgondolkozom, lenne-e értelme panaszkodni megint… Eljut-e a célközönséghez a mondandónk? Változik-e valami? Azt kell, hogy mondjam, nem sok. Kutyák terén, ha nagyon lassan is, de haladunk a kulturált állattartás felé. De valahogy azt, hogy a macskánkat is ivartalanítani kell, azt a legnehezebben értik meg az emberek. Főleg ha kandúrról van szó… Nem gondolnak bele, hogy attól még, hogy ő nem hoz haza „csajokat” a házhoz, és nem kopogtatnak az ajtónkon síró kiscicákkal a tartásdíjért, azért ő ugyanúgy elintézi, hogy tele legyen a környék az utódaival, még ha nem is veszünk róla tudomást.
A macska borzasztó szapora állat… Mit gondolnak, hová tűnnek a kiscicák? Mert ne ámítsuk magunkat, hogy persze, mindnek gondos szerető, gazdikája lesz. Mennek a kútba, zsákba, föld alá, vagy ha nem azonnal végeznek velük, később megteszik ezt helyettük a fertőzések, a paraziták és kínok közt pusztulnak el. Miért kell minden évben annyi ártatlan kis állatnak meghalnia, ha tehetünk azért, hogy meg se szülessenek? És végső soron miért kell nekünk munka mellett kiscicákat cumiztatnunk 3 óránként éjjel- nappal, munka mellett, önkéntesként a szabadidőnkben, csak azért, mert valaki képtelen a felelős állattartásra? Mert magasról tesz rá, merre csavarog az ivaros macskája épp?
Valószínű, mindezt el sem olvassák azok, akiknek kellene, de akkor is, minden évben szóvá fogjuk tenni, mert ha csak egy-két fejben sikerül egy kis változást elérnünk, már megérte! Higgyétek el, nincs annyi gazdijelölt, ahány kölyök születik. Vajon milyen sors vár ezekre a nem kívánt életekre? Ha kicsit is érdekel egy élőlény sorsa, élete, de leginkább a halála, előzd meg a szenvedést, és ivartalaníttasd kedvencedet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük